Skip to main content

Perkongsian Dari : Cik Puan Nadiana Zainal, staff ESQ Malaysia

Terima kasih Puan Fathiah kerana anjurkan program Quantum Excellence ni. Saya rasa semua orang perlu hadir dan dengari sendiri tentang program QX ni.

Sebelum menghadiri to be frank saya rasa agak kurang berminat untuk sertai. Saya fikir. Umm new mindset, fikir positif. Dah tahu dah semua tu. Sebab sebelum Training ESQ 165, saya dah belajar tentang “secret”.

Namun, saya hadir juga sebab saya percaya pasti ada ilmu yang saya tak tahu dan yang boleh bantu perbaiki diri saya. Alhamdulillah, selama 2 hari program, saya rasa sangat terkejut sebab fakta fakta yang dibentangkan oleh Puan Fathiah memang normal culture di Malaysia ni.

Apa yang kita cakap..

Kita fikir..

Kita rasa..

Semua jadi kenyataan..

Selepas menghadiri saya terus implement pada kehidupan seharian saya. Firstly, saya cuba ubah cara saya bercakap. Positive words sahaja. Secondly, saya akan cuba bersangka baik. kalau ada “little voice” iaitu amygdala bersuara saya akan off kan dia within 1 minit.

Sebab bila dah tahu amygdala tu boleh membesar. Takut wohhh. Sebab dia akan pengaruhi kehidupan dan result yang kita dapat. Saya faham, kalau environment kita tak berapa positif susah juga untuk kita nak ubah cara yang kita dah biasa dari kecil.

Jadi, ajak la family dan kawan-kawan join sama-sama. Nak berubah tu InsyAllah senang. Siapa tak nak impian jadi kenyataan kan? Puan Fathiah ada sampaikan something yang membuat saya terkesan. Bill gates, Mark Zuckerberg, Oprah Winfrey, kenapa mereka boleh berjaya dan kaya walaupun mereka non muslim? Sedangkan kita ni ada Allah. InsyAllah doa akan dikabulkan kalau kita betul menjaga fitrah yang Allah berikan. Macam mana nak jaga Fitrah tu? Jom join ESQ Quantum Excellence!

Rujukan : https://www.facebook.com/ESQMalaysia/photos/a.166766626716133.41803.166754250050704/1323086261084158/?type=3&theater

Leave a Reply